szombat, október 23, 2004

Olyan egyszerű meghódítani a világot…

egyetlen lövés nélkül.

Nemrég fedeztem fel a The Small World Project című oldalt, és írtam is róla.

Az elmélet szerint az embereket csak hat szint választja el. Ha egyik embertől a másikhoz mész, a hatodszori próbálkozásra olyasvalakit találsz, aki ismer.

Az interneten még ennyire sincs szükség:

A weblogom látogatottsági adatait és a hozzászólásokat olvasgatva megtaláltam a „Lightness of being” lábnyomait.

Egy ifjú lengyel hölgy nagyon értelmes és érzékeny blogjáról van szó.

Eddig a percig nem igazán tudtam Nataliáról, csak azt tudtam, hogy Erga, egy nagyabecsült dokumentumfilm-producer és rendező ezen a héten Varsóban tartózkodik, ahol négy alkotását is vetítik a Zsidó Filmfesztiválon. Az egyik filmben én is szereplek.

Mikor ma késő este hazaértem, Erga üzenetét találtam a rögzítőmön: Natalia ott ül mellette, a filmfesztiválon…

Íme Natalia hozzászólása:

Nem tudom összeszedni a gondolataimat, kérlek, bocsásd meg, ha kaotikusak, de nem tehetek róla, mert ma valami teljesen megdöbbentő történt… Elmentem a moziba, nagyon szeretem a filmeket, így hát nem túl szokatlan, ha ott töltöm a szombat estémet. Két dokumentumfilmet láttam, kétségtelenül kiválóakat. De hogy micsoda meglepetés ért, ez annyira csodálatos… „Corinna, az író”, így kezdődött. Corinna, Corinna… A filmet 1988-ban forgatták, így hát valószínűleg még nem használtad az „Írónő” vezetéknevet.

A vetítés után odarohantam a rendezőhöz, és megkérdeztem, hogy ez a Corinna nem Hasofferettként publikál-e manapság… Ó igen, de igen, honnan tudja? Elmeséltem a történetet, azt mondta, ó, hát ez lenyűgöző, hadd mutassak be önnek valakit…
Erga…
Így ismerkedtem meg a lányával. Annyira elragadó személyiség, és gyönyörű…
Holnap újra vetítik a filmeket. Biztos, hogy elmegyek…


Mennyi ember lehet odakint, akinek szelleme felénk nyúlik. Még akkor is, ha nem ismerjük egymást név szerint, jó tudni, hogy léteztek.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Angolról fordította: Andi