péntek, október 29, 2004

Üdvözöllek!

Gyere be! Elfáradhattál a Virtuális Bolygón való vándorlásban.
A képernyőm megesküszik arra, hogy ez a bolygó, és minden, ami csak rajta található, szögletes.

Én nem. Én nem vagyok szögletes. Olyan vagyok, mint te.
Olyan vagyok, mint te, egy lábbal itt élek, sőt, csak egyetlen lábujjal, a saját kis buborékomon kívül, s ezzel talán elejét veszem annak az aggodalomnak, amit a körön kívül álló Másik miatt érzek, és a saját szorongásomnak itt belül.

Húsz évvel ezelőtt kidobtam a tévémet, a rádión csak klasszikus zenei adókat hallgatok, éjszakánként írok, és akkor alszom, amikor zajos a világ, és minden este megfogadom, hogy soha többé nem látogatom meg a híroldalakat, de aztán mégis odakattintok, és olvasok, és magamban egy könnycseppet ejtek.
Mint te.

Így hát megkérdezheted, ez-e az alkalmas pillanat arra, hogy egy új kiadóházat alapítsak (és HudnaPressnek merjem elnevezni),
új könyvet jelentessek meg,
új weboldalt hozzak létre?
Ezzel vajon csak a hiúságomat legyezgetem? A magam félénk módján fejezem ki józanságomat?

A Kabbala, amennyire vissza tudok emlékezni rá egyetemi óráimról, azt tanítja, hogy a Teremtés kezdetén a világot tíz edény tartalmazta: köztük a Nemesség, Bölcsesség, Irgalmasság, Bátorság, Kiválóság… De aztán az edények leestek, és apró darabokra törtek. „Szikrákra”. Azóta minden nemzedékben él harminchat (Lamed Vav) igaz ember, akiknek egyetlen feladata, hogy újra összerakják ezeket a szétszóródott kis darabokat, a Szikrákat.
Hogy megvalósítsák a Tikkunt (a Javítást).
De ezeknek az embereknek névteleneknek kell maradniuk.

Nem egyszerű dolog manapság, főleg, ha politikusokról vagy „hírességekről” van szó.
Igen, csupán harminchatan vannak - nem csoda, hogy ilyen sokáig tart nekik. És kizárólag férfiak lehetnek. Így hát ez az oldal, és tetteim és írásaim, mind kis agyagdarabkák, amiket önként illesztek össze életem során. Névtelenül.

Amennyiben rajtam múlna, megígérném, hogy örökké élek. De miért várjak olyan sokáig? Nem jött-e még el az ideje, hogy nemzedékünk felébredjen abból a kábulatból, ami beborítja a földet? Nem érkezik semmiféle Herceg, hogy felébresszen minket, habár többet ontottak már ki egy cseppnyi vérnél korunkban, az Erőszak Korában.
Hogy idelátogattál, máris megtetted az első lépést.

Most hát miért ne adnád tovább ezt a kapcsolatot a legkedvesebb Lamed-Vav barátaidnak?
Férfiaknak és nőknek egyaránt.
Hagyd nyitva az ajtót, és térj vissza hozzánk,



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Angolról fordította: Andi